Festivalforskning?

Jeg leser i Aftenposten (9. april d.å.) at interesseorganisasjonen Norske Festivaler har søkt Kulturdepartementet om midler til å opprette et nasjonalt kompetansesenter for landets festivaler. Senteret skal blant annet tilby faglig hjelp, herunder kursvirksomhet innen jus, økonomi, markedsføring og prosjektstyring. Norske Festivaler ønsker seg 1,2 millioner kroner til forprosjektering for dette formålet. Jeg har ingen grunn til å tvile på at festivalnorge trenger et slikt kompetansesenter. De mange festivalkrisene og -skandalene i det siste gir styrke til kravet. Men daglig leder for Norske Festivaler, Solveig Rønningen, har større ambisjoner: ”Vi ser også for oss at et slikt senter kan bidra med forskning, i dag eksisterer det nesten ingen forskning når det gjelder festivalvirksomhet. Her bør vi også kunne utvikle fagbøker innenfor dette feltet,” sier hun til Aftenposten. Det er sikkert behov for mer god forskning om festivaler. Veksten i antall og virksomhet på festivalfronten utgjør en viktig kulturpolitisk og kulturfaglig utfordring. At Norske Festivaler tar til orde for økt kompetanseoppbygging og mer forskning, må derfor ønskes velkommen. Jeg er likevel skeptisk til Rønningens forslag, i hovedsak av to grunner: For det første bør man neppe skille ”festivalforskning” fra annen forskning om kulturfeltet. Det er trolig en fordel om denne forskningen går inn i en bredere faglig og organisatorisk sammenheng. For det andre er det neppe en sentral oppgave for en interesseorganisasjon – eller for et senter med tette bånd til en interesseorganisasjon – selv å drive forskning. Det bør primært være en oppgave for mer uavhengige forskningsmiljøer. Vi har mange nok eksempler både fra kulturområdet og andre samfunnsområder på at sterkt ”interessestyrt” forskning og utredning ikke blir tilstrekkelig kritisk og uavhengig til å bli faglig solid og troverdig. Heller ikke forskningsmiljøene på kulturfeltet kan si fri seg fra uheldig sammenblanding av interessekamp og ”forskning”. Her er det behov for mer kritisk bevissthet både blant forskere, interesseorganisasjoner og myndigheter. Kulturdepartementet bør derfor fordele sine knappe forskningsmidler via andre, mer faglig kvalitetssikre kanaler.

PM

0 Responses to “Festivalforskning?”  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 50 andre følgere

Del med andre

Bookmark and Share


%d bloggere like this: