Øl og makt – by:Larm 2

Som allerede bekjentgjort her på bloggen var Telemarksforsking til stede på årets by:Larm. I tillegg til å delta på seminarer og høre på hippe band, brukte vi forskerbrillene våre til å kartlegge hva annet som foregår på dette bransjetreffet, som av Robert Dyrnes, sjef for Buktafestivalen i Tromsø omtales som musikkbransjens store julebord. På bakgrunn av vår korte, men intensive feltstudie kan vi med rimelig sikkerhet fastslå at i tillegg til de to hovedingrediensene konserter og seminarer, er den uformelle sosialiseringa i nærheten av ølkranene en tredje og svært så viktig del av bransjetreffet. Vi snakker ikke her om ukritisk å konsumere alkohol helt uten mål og mening, – en må så klart drikke dette ølet sammen med de ”riktige” folka. Artister skal bookes, nettverk skal pleies og konkurrenter skal utmanøvreres. Det er heller ingen ulempe å komme i snakk med noen av dem som kontrollerer de etter hvert ganske så store offentlige pengesekkene rettet mot det rytmiske musikkfeltet. Hvorvidt Telemarksforsking selv bedrev alkoholkonsumerende nettverksbygging vites ikke. Vi erfarte i alle fall at det ikke er lett å holde mange armlengders avstand i de tettpakkede konsertlokalene rundt Youngstorget. Ja, observerte vi ikke til og med selveste kulturministeren på ganske kloss hold en av kveldene?

Norsk Kulturråd skal i løpet av året sette i gang et forskningsprosjekt om makt i kulturlivet. I en pressemelding heter det at ”Makt i norsk kunst- og kulturliv har aldri før vært gjenstand for et eget forskningsprosjekt. Maktutredningene som ble gjennomført i 1972-1981 og 1998-2003 ga dessuten svært begrenset kunnskap om makt i kulturlivet”. Det er flere sider ved kunstens makt som skal undersøkes i prosjektet. Det tas blant annet til orde for å se nærmere på interne maktstrukturer og maktutøvelse i kulturfeltet, særlig i tilknytning til gjennomføringen av Kulturløftet og de nye økonomiske betingelsene som det representerer. Det er liten tvil om at også by:Larm er åsted for utøvelse og opprettholdelse av makt, på mange nivå og i flere sammenhenger. Makt og maktutøvelse er imidlertid et ladet og vanskelig tema å snakke om, det kan ofte oppfattes som negativt og rammende for den det gjelder. Men maktbegrepet er dobbelt. Makt kan også forstås som noe produktivt: Makt er nødvendig for at noe i det hele tatt skal skje. Makten virker og makten skaper noe. I tråd med et sånt perspektiv blir forståelsen av by:Larm og musikkbransjemakta straks en annen. Telemarksforsking mener likevel at det trengs en åpen og omfattende diskusjon om hvor og hvordan kulturens makt utøves. Forhåpentligvis vil det nye forskningsprosjektet i regi av Norsk Kulturråd kunne bidra til mer debatt rundt slike spørsmål.

HS

1 Response to “Øl og makt – by:Larm 2”


  1. 1 Stine Pettersen mars 18, 2010, kl. 18:57

    Hei og takk for «minglinga» under by:Larm!

    Det er en interessant diskusjon. Går ut i fra at dere følger den «friske» debatten som regjerer på ballade.no for tida: http://www.ballade.no/nmi.nsf/doc/art2010031711160040140077

    (PS: jeg hadde ingen skumle hensikter med sosialiseringen!)


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 50 andre følgere

Del med andre

Bookmark and Share


%d bloggere like this: