Jeg hadde en gang en båt – museum, makt og meninger

Når man i en kanskje ikke alt for fjern fremtid skal oppsummere hvordan det hadde seg at de tre vikingskipene endte opp der de endte opp, vil hele saken fremstå som et veldig interessant case for et studium av hvordan ulike former for makt utøves og brynes mot hverandre. Kulturhistorisk museum/vikingskip-saken har det meste. For det første er både lokalt, regionalt og nasjonalt politisk nivå involvert. Bygdøy Høyre har uttalt seg. En samlet Oslobenk har uttalt seg. Det har også miljøvernminister og kunnskapsminister. Og disse politiske nivåene mener ikke nødvendigvis det samme. Og hvis de mener det samme mener de det ikke nødvendigvis av de samme grunnene. Samtidig er det slik at i bakgrunnen kan vi høre et svakt sus av både en partipisk og en samlingsregjeringspisk i svak bevegelse. For det andre er det slik at her har vi et embetsverk som plutselig har vist seg mer aktivt og meningspotent enn på en god stund. Med Jørn Holme (there’s a new sheriff in town) har riksantikvarrollen både rukket å provosere lokalpolitikere og bli bejublet av rikspolitikere, og vi har fått tydelige meninger både om Bjørvika og om Bygdøy. For det tredje er det også sterke makt- og meningsutøvere fra faglig hold. Og her er det ikke bare ulike synspunkter fra ulike faglige tradisjoner. Det er også ulike synspunkter fra samme faglige tradisjon, fra samme institusjon og tildels fra samme fagperson. I den faglige delen av diskusjonen kastes det inn arkitektoniske, arkeologiske, kulturhistoriske og teknologiske synspunkter. Nå avventes det også transportfaglige synspunkter. Og det er mange spørsmål: skipene kan/kan ikke flyttes, kulturhistorisk museum blir et godt museum/blir ikke et godt museum uten skipene, Arnebergs bygg er et godt bygg/et dårlig bygg for skipene, Arnebergs bygg er en kirke/en gravhaug, Bygdøy tåler trafikken/tåler ikke trafikken m.m. osv. I tillegg blander museumsnaboene seg inn: Norsk folkemuseum ser for seg en storslått ny museumskonstruksjon med både skip og stabbur. Kon Tiki-museet rasler med sivbåten og truer med å seile den til Larvik. Det er en forvirrende men underholdende ansamling av makt, meninger og museumspolitikk.

OMH

0 Responses to “Jeg hadde en gang en båt – museum, makt og meninger”  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 50 andre følgere

Del med andre

Bookmark and Share


%d bloggere like this: