Hvorfor lar ikke folk seg danne?

27 år etter at sanger og trekkspiller Gudny Dalen (bildet) spilte inn sin første plate er det forstsatt mange eldre mennesker som ringer til Busk lydstudio i Bamble for å bestille nettopp denne innspillingen. Hver dag ringer også folk fra hele landet for å bestille kassetter og cd’er med Sputnik, Ronald Holmberg og Nystogs. Hvorfor selger fortsatt disse artistene plater? Har kulturpolitikken, kunstnerne og musikkbransjen fullstendig misslyktes, eller kan det hende at noen faktisk liker musikken?

Den største sjokkbølgen i norsk kulturliv de siste årene har neppe vært rotter på formalin, sex på Quartscenen eller kirkebrennende musikalartister. Langt større var nok sjokket da en lastebilsjåfør fra Drangedal solgte sin plate nummer en million. Noen måtte jo ha kjøpt disse platene, men hvem? Hva slags mennesker var dette, og hvordan skulle man forholde seg til disse?

Helt siden etterkrigstiden hadde den norske kulturpolitikken med sine mange riksinstitusjoner forsøkt å temme disse kulturelle villstyringene og få dem til å bekjenne seg til den rette tro. Mediene hadde forgjeves forsøkt å skåne oss og platebransjen og kunstnerorganisasjonene har også gjort sitt for at vi ikke skulle ledes inn i fristelse. Men likevel, etter alt dette arbeidet, skulle en lastebilsjåfør bli stående som en av de mestselgende norske artister gjennom tidende.

Hvor finner man så disse menneskene? Etter å ha gjennomført en lynrask studie, kan Telemarksforsking nå melde at mange av de finnes på aldershjem og i omsorgsboliger rundt i landet. De kaller seg eldre, eller helst ”godt voksne”. Vi registrer samtidig at kulturdepartementet allerede har funnet disse menneskene, og at de nå har iverksatt et siste forsøk på å frelse de fortapte sjeler. Tiltaket heter Den kulturelle spaserstokken, og har som formål ”å sørge for profesjonell kunst- og kulturformidling av høy kvalitet til eldre”. I den kategorien slipper neppe Sputnik, Holmberg og Gudny Dalen inn.

BK

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 50 andre følgere

Del med andre

Bookmark and Share


%d bloggere like this: