Keep of Kallesin – Hold på hatten!

Foto: Vassil

For noen år siden uttalte den amerikansk komikeren Chris Rock at: “You know the world is going crazy when the best rapper is a white guy, the best golfer is a black guy, the tallest guy in the NBA is Chinese, the Swiss hold the America’s Cup, France is accusing the U.S. of arrogance, Germany doesn’t want to go to war, and the three most powerful men in America are named ‘Bush’, ‘Dick’, and ‘Colon.’ Need I say more?”.

For min egen del kunne jeg tenkt meg å tilføye: svartmetalbandet Keep of Kalessin vinner delfinalen i Melodi grand prix og går videre til finalen i Oslo Spektrum! Hva sier det mest om, Grand prix eller svartmetal? Og hva sier dette fenomenet, eller hva man skal kalle det, om hvilke kulturpolitiske utfordringer både virkemiddelutformere, organisasjoner, kunstnere og forskere har i 2010? Både Grand prix og metalmiljøet er vel trolig del av både generiske og generelle samfunnsmessige endringsprosesser; men mens de fleste er enige om at et revitalisert Grand prix igjen framstår med populærkulturell relevans, tipper jeg flere er bekymret over hva utviklingen gjør med renommeet til norsk metal. For MGP har åpningen for et sjangermessig mangfold virket forfriskende, for metalmiljøet er det kanskje begynnelsen på slutten for en behagelig og kredibel tilværelse i marginene. Ikke rart da, kanskje, at artisten Gaahl føler behov for å bringe litt balanse i regnskapet, med å igjen aktualisere det som hele tiden har vært Black metal sitt fremste varemerke: kirkebrenning. Igjen ser man, i alle fall jeg som kulturforsker, hvordan en sjanger defineres og konstitueres i marginene: I dette tilfellet i ytterpunktene metal i grenseland mot kitch-sirkuset Grand prix og ditto mot den noe diffuse satanismediskursen.

Så spørs det da, hvordan den hovedsakelig utenlandske fanskaren ser på grenseforhandlingene som utspiller seg i det norske metalkunstnermiljøet: Ønsker de å følge Keep of Kallessin inn i varmen eller henger de heller med Gaahl ute i kulden…

OKB

0 Responses to “Keep of Kallesin – Hold på hatten!”  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 50 andre følgere

Del med andre

Bookmark and Share


%d bloggere like this: